Menu
koripallo
Päiväkoti- ja koulupihat

Päiväkotien ja koulujen pihat ovat paikkoja, joissa innostetaan lapset tutkimaan, liikkumaan ja leikkimään. Haluan olla mukana suunnittelmassa elämyksellisiä ympäristökasvatusta tukevia ympäristöjä. Toimiva ja turvallinen leikkialue on huolellisen suunnittelun tulos, jolla vastataan lasten tarpeeseen leikkiä sekä kokea olemisen iloa ja oppimisen riemua yhdessä toisten kanssa.

thin-0001_compose_write_pencil_new1
thin-0001_compose_write_pencil_new1
Suunnittelu

Päiväkotien ja koulujen pihojen suunnittelussa kannattaa miettiä muutakin kuin se, että mitä leikkivälineitä pihalle valitaan. Huolellisesti suunniteltu piha vastaa lapsen tarpeeseen leikkiä, liikkua ja tutkia. Piha ei saisi olla liian steriili vaan monimuotoinen seikkailupaikka, jossa on tasapuolisesti huomioitu pienet ikiliikkujat. Itse olen toiminut ennen suunnittelijauraani melkein 15-vuotta päiväkotipihan käyttäjänä lastentarhanopettajan roolissa eli kokemusta on niin toimivista kuin vähemmän toimivista pihakokonaisuuksista.

Kiinnostuitko ns. erilaisen leikkipihan mahdollisuudesta? Otapa yhteyttä ja pistetään suunnitteluprosessi liikkeelle.

Alla video suunnitteluyhteistyöstä Lappset Group Oy:n kanssa.

thin-0773_flower
thin-0773_flower
Pihasuunnittelufilosofia

Suunnittelua vihreällä sydämellä!

Suunnittelun lähtökohtana on aina pihan käyttäjät. Päiväkotien ja koulujen pihat voidaan jo suunnitteluvaiheessa luoda ympäristökasvatusta tukeviksi ympäristöiksi, joissa lapsilla on tilaa ja mahdollisuudet ympäristön tutkimiseen ja havaintojen tekoon. Työskennellessäni lastentarhanopettajana oli työni motto ”Anna minun tehdä itse” eli lapsille tarjottiin mahdollisuudet kokeilla ja tutkia niin ulkona kuin sisällä. Tämän haluan näkyvän myös nykyisessä työssäni maisemasuunnittelijana. Tutkimisen riemun lisäksi lasten piha-alueet innostavat hyvin suunniteltuina lapset liikkumaan ja leikkimään. Haluan muuttaa ajatukset siitä, että lapsille suunnitellut piha-alueet ovat tylsiä, samoja leikkivälineitä toistavia klooneja. Jokainen piha voi olla yksilöllinen, juuri kohteeseensa räätälöity kokonaisuus, jonka suunnittelussa ovat mukana myös käyttäjät.

thin-0828_basket_ball_sports
thin-0828_basket_ball_sports
Lähiliikunta-alueet

Lähiliikunta-alueet sijaitsevat yleensä koulujen läheisyydessä, ja niiden tarkoituksena on innostaa ja kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan monipuolisesti. Lähiliikunta-alueet mahdollistavat liikkumisen sekä koulupäivän aikana että vapaa-ajalla. Ne voidaan suunnitella ja rakentaa ajatuksella: ” Vauvasta vaariin”.

Asuinalueiden perinteiset leikkialueet saavat yhä useammin seurakseen myös lähiliikuntapaikkoja. Lähiliikuntapaikalla tarkoitetaan päivittäiseen liikuntaan suunniteltua, vapaassa ja maksuttomassa käytössä olevaa liikuntapaikkaa, joka sijaitsee asuinalueella. Lähiliikuntapaikkasuunnittelussa lähtökohtana on mm. turvallisuus, soveltuvat välineet ja niiden sijoittelu, alueen toiminnallisuus, eri vuodenaikojen huomioiminen, esteettömyys ja liikunnallinen monipuolisuus. Lähiliikuntapaikkasuunnitelma on L2 -tasoinen ja mukana on yksinkertainen rakennustapaselostus sekä välineistön kustannusarvio. Suunnitelmaa voidaan käyttää myös liitteenä, kun haetaan valtion rahoitusta lähiliikuntapaikan rakentamiseen. 

Laivakankaan päiväkoti, Oulu

”Piha mahdollistaa monipuolisesti leikkejä ja liikkumista ja siellä on hyvin paikkoja erilaisille toiminnoille.  Hiekkaleikkipaikka on riittävän iso isommallekin lapsimäärälle”

-Laivakankaan päiväkodin henkilökunta-

” Iso laivakiipeilypaikka on kiva, kun siinä voi leikkiä rosvoa ja poliisia.”

”Se pyörätie on kiva!”

– Lasten kommentteja-

Suunnittelun lähtökohtana oli parantaa pihan toimivuutta.  Alkuperäinen piha oli jaettu epäsuhtaisesti pienten ja isojen lasten käyttöön ja aidan vierellä olevat maakummut liukumäkeineen koettiin hankaliksi. Pihan leikkivälineistö oli käyttöikänsä päätepisteessä ja pintamateriaalina oleva turvasora koettiin epämukavaksi.   Pihalta puuttui myös pelikenttä ja kunnollinen polkuautorata.

Uuden pihan pintamateriaalit vaihdettiin ja pienten piha saatiin mittasuhteiltaan sopivan kokoiseksi.  Pienten pihan muokkaamisella saatiin isommille lapsille mukavasti lisää leikkitilaa ja paikka kaivatulle pelikentälle.  Pihalle suunniteltiin laivateemainen alue, jossa laiva ja meriaiheiset jousikeinut.  Myös pienten pihalla on meriteemaa. Polkuautorata kiertää leikkialueen ympäri ja on kovassa käytössä.

Tehdään yhdessä viherunelmastasi totta!