Pihasuun­nit­telun ajoitus

2014-10-25 12.27.51Kun kuuntelee vesisateen ropinaa ikkunaa vasten ja käy kaupassa nilkkoja myöden loskassa kahlaten, ei yhtään ihmettele, että pihasuun­nittelu on varmuu­della viimeisiä asioita mitä tulee mietti­neeksi…

…vaikka juuri nyt olisi paras tähän hommaan!

Pihasuun­nit­te­lu­pro­sessi on järkevää laittaa aluilleen näin syksyllä. Työ valmistuu talven aikana ja dadaaa — pihasuun­ni­telmaa pääsee toteut­tamaan heti keväällä, kun lumi ja routa ovat sulaneet! Yleensä tämänkin oululaisen pihasuun­nit­te­lijan puhelin on kuumana maalis-huhti­kuussa, kun aurinko alkaa pilkottaa taivaalla ja ihmiset kömpivät “talviu­niltaan” — nähdäkseen ehkä ei niin kivan­nä­köisen pihan, jolle pitäisi tehdä kiireesti jotain. Suunnit­te­lijana on ikävää myydä “eioota”, kun kerta kaikkiaan ei ehdi revetä ihan joka paikkaan. Talvi­kau­della olisi hyvin aikaa tehdä suunni­telmia kevääksi valmiiksi.

Varsinkin uusien raken­tajien kannat­taisi olla näin syksyllä tai talvella liikkeellä. Rinta­rinnan talosuun­nit­telun kanssa tehtynä pihasuun­ni­tel­malla saadaan aikaa myös säästöjä. Yleinen näppiar­viohan on, että pihan raken­ta­miseen kannattaa varata 10–20% talon hinnasta. Tätä summaa saadaan näppä­rästi pienen­nettyä jos pihasuun­ni­telma on valmiina siinä vaiheessa, kun tontille tulee maansiir­to­koneet kaivamaan talon pohjia. Samalla saadaan käytettyä konevoima hyödyksi ja tontille voidaan kaivaa pohjat pinnoit­teille, raken­teille ja istutuk­sille. Ammat­ti­tai­toinen pihasuun­nit­telija tekee tontille kaivuusuun­ni­telman, jonka avulla työ onnistuu. Viher­ra­ken­nus­töihin riittää sitten pienem­pikin kalusto.

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *