Jyväskylän asuntomessut 2014

Tämän vuoden asuntomessut järjestetään Jyväskylän Äijälänrannassa ja kohteisiin voi tutustua 10.8.2014 asti.  Itse poikkesin messuille tällä viikolla ja kiinnostuksen kohteena oli – yllätys, yllätys – asuntomessualueen pihat ja viheralueet.

Jyväskylässä messujen yhtenä teemana on nimenomaan puutarha. Puutarha teemana on  nähtävillä ekologisena rakentamisena sekä panostamisena pihan suunnitteluun ja rakentamiseen.  Alueella on 8 mallipihan käsittävä pop-up puutarhanäyttely, puutarhareitti sekä vihertehokkuuskortteli (Green Factor), jossa pilotoidaan nyt ensimmäistä kertaa Suomessa tonttien viherrakentamisen tehokkuutta mittaavaa työkalua.  Se on kehitetty ensisijaisesti rakennetun ympäristön suunnittelun työkaluksi. Sen perusidea on lyhykäisyydessään kompensoida tontin rakentamisen alle (rakennukset ja kovat pintamateriaalit) jäävä ala viheralana hyödyntämällä myös katto- ja seinäpintoja.  Asuntomessujen pilottikorttelissa on tavoitteena ollut myös edistää alueen luonnonmukaisen lajiston käyttöä.  Tähän vihertehokkuusasiaan palaan myöhemmin erillisessä postauksessa 🙂

Näin messukävijän näkökulmasta puutarhateemaa oli osittain ”rummutettu” vähän liikaakin, sillä valitettavan usean messukohteen pihasta ei saanut kunnollista kokonaiskuvaa, sillä hommahan asuntomessuilla perustuu siihen, että menet massan mukana pääovesta kohteeseen sisään ja tulet massan mukana sivuovesta ulos. Mitenpä siinä sitten tutustut pihaan ja sen ratkaisuihin?

Ratkaisin tämän pihojen katseluasian olemalla ”se hankala messuvieras” eli a)  kuljin monessa paikassa vastavirtaan, että pääsin nopeasti pihan takaosaan ja b) menin niiden kulkua rajoittavien narujen ali, jotta sain kuvia haluamistani kohteista (ja tähän huomautus, että aina kun vain oli mahdollista, pyysin tähän messuesittelijöiltä erikseen luvan). Eli jos olit messuilla keskiviikkona 30.7 se nainen siellä virallisen messupolun ”väärällä puolella” kamera kädessään olin todennäköisesti minä 😀

Eli summa summarum…aika hankalaksi se pihoihin ja viherrakentamisen ratkaisuihin tutustuminen oli tehty. Jyväskylän kaupunki oli paikan päällä esittelemässä vihertehokkuuskorttelia, mutta mielestäni kovin pienellä panostuksella.  A4 -kokoinen vaatimaton kyltti kohteen 33 tienpuoleisessa seinässä oli ainut mistä minä sen esittelypisteen huomasin ja itse esittelypiste oli jotenkin vaatimattomasti siellä kohteen sisäpihalla.

Teemareitti ja puutarhanäyttely olivat kiva lisä normaalissa messutoiminnassa.  Teemareittejähän on tuon Puutarhareitin  lisäksi myös Aaltoreitti, joka esittelee messujen arkkitehtonisesti kiinnostavimmat kohteet, Äijäreitti toisimiehille sekä Lastenreitti.  Nämä reitit kulkevat sekä tuolla asuntomessualueella että Jyväskylän kaupungin alueella, joten aihepiireistä kiinnostuneet voivat jatkaa reitin kiertämistä myös messualueen ulkopuolellakin. Puutarha -teemareitille oli valittu tuon vihertehokkuuskorttelin (kohteet 29-34) lisäksi kohteet nro 7,23,37,38 ja 39 sekä puutarhanäyttely.   Lisäksi valitsin etukäteen erikoistarkasteluun kohteet 5,9 ja 27, jotka ovat viheralan ammattilaisten esiin nostamat kohteet messuilta. Näistä kaikista kohteista kokoan blogiini ihan oman postauksen, ettei tästä yleisesittelystä tule niin pitkä ettei tätä jaksa kukaan lukea loppuun.

Laadukkaan arkkitehtuurin lisäksi alueella on pyritty siis monipuoliseen viherrakentamiseen ja alueelta löytyy mm. sinne vartavasten suunnitellut puistokalusteet

sekä puistokalusteiden kanssa samalla teemalla koristellut sähkömuuntamot ja sähkönjakelukeskukset.

Lisäksi useamman kohteen piha-alueelta löytyi erilaisia taideteoksia, jota mukavasti piristivät messupihoja. Suosikkini oli ehdottomasti tämä kohteen 27 pihalla oleet porot  🙂

ja iloinen yllätys oli kerrostaloalueen kukkaniitty!

Näin yksi päivä messujen jälkeen tuntuu, että kohteet ovat vielä aika lailla yhtenä massana ajatuksissani. Kohteissa oli paljon upeita oivalluksia mutta myös kummallisuuksia, joita pitää vielä tarkastella valokuvista ( joita on  muuten 648 kpl.) 🙂

Joissain yksittäisissä pihoissa tuli väkisinkin mieleen se, että pihaan oli yritetty tuoda mahdollisimman paljon kaikkea ja lopputulos oli näin ollen jäänyt sekavaksi.  Kun vertailin Terassi -lehdessä olleita pihasuunnitelmia paikan päällä toteutukseen niin joiltain osin rakentamisvaiheessa oli tehty muutoksia ja se oli vaikuttanut lopputulokseen heikentävästi.  Viherrakentaminen oli osittain heikkoa eikä viimeistely ollut mennyt ihan putkeen.  Messurakentamisessa aikataulut ovat toki kiireiset ja viimeistely saattaa tästä kiireestä kärsiä, mutta jos liikeellä ollaan puutarhateemalla niin silloin odottaisi, että viherrakentaminen ja viimeistely olisivat priimaa!

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *